Zoeken
  • werkmeester

'Ze had er echt werk van gemaakt'


Amira van De Werkmeester (links) en Sylvana (rechts)

Tekst: Sandra Dijkman Dulkes Beeld: Katrien Mulder


‘TOEN IK DEZE ‘BIZZERD’ ZAG, DACHT IK: DIE MOET IK HEBBEN.’ BAS DUBBELD, SOCIAAL ONDERNEMER BIJ FACILICOM BUITENGEWOON, WAS METEEN ENTHOUSIAST TOEN HIJ DE DIGITALE SOLLICITATIE VAN SYLVANA ONDER OGEN KREEG. TWEE DAGEN LATER ZATEN ZE MET ELKAAR AAN TAFEL.


Jongeren met een arbeidsbeperking hoeven hun hoofd niet meer te breken over ingewikkelde cv’s en sollicitatiebrieven, maar kunnen zich met introductiefilmpjes, foto’s en persoonlijke teksten presenteren aan werkgevers. De app bizzerd.work maakt dit sinds vorig jaar mogelijk.


Arts Susanne Boers kwam op het idee voor de app toen ze eind 2017 meedeed aan de Nationale Denktank. Samen met Martin Obermeijer Peters zette ze de Stichting bizzerd.work op en bedacht ze een manier om alle informatie over jongeren met een arbeidsbeperking (school, UWV, jobcoach en gemeente) te verzamelen op één plek. Praktijkschool Pouwer College in Overvecht gebruikt de app al even en steeds meer scholen, overheidsinstanties en bedrijven sluiten zich aan.


FC Utrecht

“Dit was heel anders dan ik gewend was. De sollicitatie van Sylvana viel daardoor op”, zegt Bas Dubbeld, die voor facilitair dienstverlener Facilicom mensen plaatst met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Normaal zijn cv’s weinig persoonlijk, maar hier had iemand echt werk van gemaakt. Dat vond ik tof. Je krijgt meteen antwoord op de vraag wie erachter zit.”


En dat was de 18-jarige Sylvana uit Utrecht. Ze zat na de praktijkschool een jaar thuis, omdat ze geen werk kon vinden. “Dat was saai. Ik deed niet veel, behalve op straat hangen en slapen.” Haar jobcoach kwam met het idee om een bizzerd.work aan te maken. “Ik heb er veel meer over mezelf en m’n hobby’s in gezet. Dingen die ik in een normale sollicitatiebrief niet schrijf.”


In Sylvana’s ‘bizzerd’ staat onder meer dat ze fan is van FC Utrecht. Informatie waarmee Dubbeld tijdens het gesprek het ijs kon breken. “Het intakegesprek liep aanvankelijk wat stroef”, vertelt hij. “Sylvana was gesloten. Het was spannend voor haar. Maar toen ik haar naar FC Utrecht vroeg, begon ze te stralen en dacht ik: dit is een meisje dat iets wil en ergens enthousiast van kan worden.”


Opgebloeid

Sylvana werkt nu vier dagen bij een grote verzekeringsmaatschappij in Utrecht. “Het is een proefplaatsing, waarbij ze kennismaakt met verschillende werkzaamheden, zoals het klaarmaken en rondbrengen van de lunch, schoonmaken en tafels dekken”, vertelt Amira van De Werkmeester, een jobcoachorganisatie die is ingehuurd door de gemeente Utrecht. “Als het klikt en er springt iets uit wat bij haar past, krijgt ze een contract voor zes maanden.”


Volgens Amira is Sylvana helemaal opgebloeid. “Je ziet dat ze ervan geniet. Ze is veel vrolijker.” Werken in de keuken vindt Sylvana het leukst. “Het is heel gezellig”, zegt ze. Dat is misschien niet zo vreemd, lacht Amira. “Ik heb haar voorgesteld als een echte FC Utrecht-fan en dat kwam binnen bij de mannen in de keuken. Volgens mij wil ze nu kok worden.”


Ook in contact komen met één van onze enthousiaste Jobcoaches? Neem dan snel contact met ons op!

172 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Aanvulling beleid Covid 19

In eerdere berichtgevingen hebben wij u geïnformeerd over ons beleid t.a.v. van de heersende Corona-pandemie en de regels die daarvoor door het RIVM en de overheid zijn opgesteld. Tot op heden is gebl

Maar de lente wist het niet

Het was begin 2020… De mensen hadden een lange donkere winter achter de rug, Februari was een hele onrustige maand geweest met veel stormen en veel regen De natuur was onrustig, alsof ze de mensen iet

Werkmeester beleid Coronavirus

Het coronavirus heeft veel impact op meerdere vlakken, waaronder ons werk. Naar aanleiding van de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid, laten we onze relaties graag het onderstaande weten. Hoe