shutterstock_364245530.jpg

MEESTERLIJKE METHODIEK!

‘Iedereen doet mee’ in verschillende fases

 

Onze methode kent een aantal stappen in een doordachte volgorde.

Assessment 

allereerst maakt men kennis met de cliënt en komt erachter wat deze wil. Dit wordt assessment genoemd. Men peilt de persoonlijke behoefte, komt erachter wie de persoon is, kent zijn interesses, kent zijn vaardigheden, weet zijn mogelijkheden.
(De methode zegt dat het van belang is ‘tijd’ met iemand door te brengen om hem/haar goed te leren kennen.)

 

Jobfinding

Daarna gaat men op zoek naar een baan, ofwel de fase van de jobfinding. Men gaat naar bedrijven, biedt de cliënt en zijn kwaliteiten aan, maakt eventueel een baan -en taakanalyse in het bedrijf. De jobcoach maakt afspraken over arbeidsvoorwaarden, -contract en salaris. Tenslotte zorgt de jobcoach dat men het bedrijf in het bestand houdt. 

 

Baananalyse 

Wanneer een baan is gevonden, maakt men een baananalyse. De jobcoach kijkt naar welk bedrijf het is, wat de structuur is en welke cultuur er heerst. Men maakt vooral een uitgebreide taakanalyse, inclusief de benodigde sociale vaardigheden.

 

Jobmatching 

Vervolgens gaat men de baan en cliënt koppelen, ofwel men doet de jobmatching. De jobcoach maakt een matching tussen de uitkomsten van de assessment en de baananalyse en zorgt voor een eventuele training voor de cliënt of aanpassingen van de baan. 

 

Jobcoaching

Daarna komt de jobcoaching. De jobcoach steunt de cliënt op of rond de werkplek door hem algemene beroepsvaardigheden en sociale vaardigheden aan te leren. Men zorgt dat de cliënt de bedrijfscultuur kent en er mee om weet te gaan, leert de vaardigheden voor de taak aan en de sociale vaardigheden, speciaal voor de taak. Kortom, de jobcoach werkt hem zeer intensief in. overigens kan dit ook gebeuren door een speciaal hiervoor aangewezen collega. 

 

On-going support

Tenslotte is er on-going support. De jobcoach zorgt voor een collega-ondersteuner en houdt contact met de cliënt en zijn ondersteuner. De cliënt kan op de jobcoach terugvallen bij problemen.
 

contact-box.png